Wandeling Weisser Stein
Zondag 6 maart 2022, 9u
Spiro stelde voor ons weer een mooie wandeling samen.
Vertrekpunt
Am Weißen Stein 29,
53940 Hellenthal, Duitsland
Hikingslus: 20 km
Vertrek carpool Tongeren: 7.20u
Aankomsttijd: 9.00u
Start wandeling: 9.30u
Tijdens deze wandeling duik je diep de Eifelbossen van de Duits-Belgische grens in en wandel je door met mos bedekt kreupelhout en langs bloeiende, wilde orchideeën.
Bosbaden op zijn best! Tijdens deze wandeling duik je diep de naaldbossen van de Eifel in en ervaar je de diep ontspannende werking van de geuren en geluiden van het bos. Langs kabbelende beekjes, met mos bedekt kreupelhout en idyllische open plekken met wilde, bloeiende orchideeën leidt het pad je door het heuvelachtige landschap van de Duits-Belgische grens.
In het zogenaamde "doodhoutgebied" zijn de bomen bewust "geringd", zodat ze afsterven en een belangrijk leefgebied kunnen vormen voor een rijkdom aan dier- en plantensoorten. Hiervoor wordt een ca. 10 cm brede strook bast uit het onderste stamgedeelte van de bomen verwijderd, die de sapstroom onderbreekt. Dit proces van rinkelen en daaropvolgende boomsterfte duurt tussen de één en drie jaar.
Het wandelpad leidt je hier met een overeenkomstige afstand naar de dorre bomen door - een bijna surrealistische ervaring die op indrukwekkende wijze illustreert hoe nieuw leven uit dood hout ontstaat.
Van Berk over bergen en dalen door de Hoge Venen. Wandel door het Krombachtal, het Lewertbachtal en de omliggende heuvels!
Pittoreske dalen en beklimmingen tot meer dan 600 meter boven zeeniveau kenmerken de tocht "Berk und Tal" door de Hoge Venen. De natuurgebieden Krombacher Tal, Lewertbachtal en de Grauwacke steengroeven op Pressberg vormen het kader van de wandeling. In het Lewertbachtal staan hazelnoten, wilgen, sleedoorns, wilgenroosjes en zuring langs het pad. Zeldzame waterkevers en zoetwatergarnalen hebben hier een thuis, net als de grote beekloper. Langs de voormalige grauwackegroeven op de Pressberg, die nu vooral als weiland worden gebruikt, groeien verschillende soorten vlier, bijvoet, brede weegbree, rood vingerhoedskruid en vele andere zeldzame plantensoorten. De kalkbodem, met het overliggende voedselarme grasland, vormt de voedingsbodem voor een grote verscheidenheid aan flora.
Er zijn wat steilere stijgingen en dalingen op Lewertberg en Pressberg, maar die zijn technisch niet veeleisend. Het grootste deel van de route gaat over goed beloopbare bos- en grindpaden.